Békésszentandrás látnivalói

Horthy István Duzzasztómű

1942-ben épült a korabeli Magyarország legnagyobb duzzasztóműve, Mosonyi Emil tervezésében. A létrehozásában nagy szerepet vállaló Lampl Hugó emlékét tábla őrzi. Avatásán részt vett Horthy Miklós kormányzó, mivel a duzzasztót eredetileg hősi halált halt fiáról, Horthy István kormányzóhelyettesről nevezték el. A közelmúltban felújított vízlépcső és hajózsilip páratlan turisztikai látvány.

További információk itt!

Gödény-halom

Magyarország legnagyobb kunhalma Békésszentandrás belterületéről 7 km-re, a régi szentesi úton található. Magassága ma 12,26 méter, ami egykor a 15 métert is elérte. A hajdan itt tanyázó gödényekről kapta nevét. Feltehetően a rézkorból származó temetkezési hely lehetett. Tetejéről belátható a Körös valamikori vízjárta területe.

További információk itt!

Szőnyegszövő

A szőnyegszövés az 1920-as évek elején honosodott meg a településen. Több mint fél évszázada szőnek és csomóznak itt, többségében iparművész által tervezett gyapjúszőnyegeket,de tradicionális minták alapján is készülnek szőnyegek. Békésszentandrási szőnyeg díszíti a magyar Parlamentet, a washingtoni Fehér Házat, a Windsori Kastélyt és számos nagykövetséget is.

András-kereszt Emlékmű

A Holt-Körös partján áll Lóránt János Munkácsy-díjas festőművész teljesen egyedi megoldású "András-kereszt" Emlékműve, amelyet a Magyar Millennium tiszteletére emeltek. A műalkotás hátterét a régi támfal adja, mintegy a Kárpátok vonalaként. E képzeletbeli térképre került 14 bazalttömb a Kárpát-medence Szentandrás nevű településeivel.

Back To Top